Здрав живот кроз правилну исхрану

За већину људи, реч дијета означава нешто неприродно и непријатно. Асоцира их на глад и патњу а не на губитак телесне тежине. Па ипак, то не мора да буде тако болно и непријатно искуство. Постепено увођење дијететских промена уместо наглог шока би могло умногоме да олакша целу ствар – наравно под условом да умете да одржите самодисциплину. Здрава и правилна исхрана значи једну крупну одлуку али и на стотине ситних које ћете морати да доносите до краја живота.

Здрава исхрана није начин да на брзину скинете пар килограма, јер све и да успете, ако не наставите да је одржавате ти килограми ће се вратити брже него што мислите. За дијету су кључне мале ствари које заиста могу да допринесу и направе промену. На пример, уместо да се преједате нездравих ствари, прво смањите порцију а полако настојте да је скроз елиминишете. Чак и ако смањите унос нездраве хране за мали проценат, то може имати позитиван учинак на вашу линију.

Мораћете, поред тога, и да пуно учите. Пре свега о исхрани, како бисте могли да доносите информисане одлуке у вези вашег здравља и хране коју једете. Што више знате, већа је вероватноћа да ћете паметно преломити. Овде није реч само о врстама хране коју једете већ и о количинама које конзумирате. Вегански начин исхране се сматра најздравијим од свих, али нема пуно људи који могу то да поднесу нити да приуште себи. Ако спадате у ову групу срећника, онда нема разлога да макар не пробате.

Нову дијету не морате да започнете одједном. У највећем броју случајева, тај шок може и да вам нашкоди. Боље је да уводите по једну промену недељно или на сваких пар дана да дате свом телу времена да се аклиматизује на промене. Биће вам и те како захвално. Осим тога, комплетна детоксикација се препоручује само у екстремним случајевима услед стреса који представља за ваш организам. У сваком случају, који год режим одабрали, треба да се добро информишете о свим аспектима дијете, и да пратите налепнице и њихова упутства.

Умеју да буду нечитка и збуњујућа али су вам у овом тренутку најбољи пријатељ када је губитак сувишних килограма у питању. Осим тога, ту су и савети нутрициониста па и лекара који ипак знају више о исхрани и људској физиологији од вас, осим ако сте и Ви студирали медицину. У сваком случају, здрав живот почиње од исхране а вежбе и медитација служе само као помоћна средства. Јачање духа и тела вам не гине, а здрав живот вас очекује! Изађите му у сусрет и не остављајте га на цедилу!

Можда ће ти се свидети и