Зелени сокови

Неколико година раније тренд такозваних „зелених сокова“ и разних смутија дошао је коначно и до нас са неких двадесетак година закашњења. Одједном сте могли са свих страна да слушате савете о правилној исхрани и најновијим типовима блендера, а који ће вам помоћи да останете здрави и фит – kviklån. И заиста, многи су се задужили преко сваке мере надајући се да ће најскупљи или најспектакуларнији блендер на тржишту моћи да реши њихове здравствене проблеме. Што се и није баш показало у следећим годинама.

Суштина филозофије испијања „зелених сокова“ је у томе да ће ћете на овај начин добити енергију свежег поврћа и воћа и обиље витамина, минерала и ензима. Али се истом приликом заборављају и неки основни постулати биологије. Рецимо, онај о ћелијском зиду сваке биљке.

За разлику од људских и животињских, биљне ћелије имају зид од целулозе. А овај зид мора да се „разбије“ како би се нутријенти из ње и ослободили. Ово се дешава термичком обрадом или кувањем / billige forbrugslån. Дакле, потребно је кувати поврће и воће како би могли да допремо до хранљивих материја у њиховим ћелијама. И ово не значи само лако бланширање, како би поврће на пример остало хрскаво, већ реално кување које треба да траје неколико сати.

Будите свесни да ако је поврће хрскаво, тада сигурно није довољно скувано, зато што вам сама хрскавост говори да целулоза још увек постоји у свом почетном облику. И лако је закључити да из тако обрађеног поврћа нећете моћи да искористите све минерале и витамине.

Други велики мит који постоји деценијама, а није у складу са биологијом, јесте да се ензими уништавају кувањем, што јесте истина. Али оно што вероватно не знате је да ми као људска бића не користимо биљне ензиме, већ их стварамо сами. Можемо да користимо животињске ензиме, што се и ради у производњи дигестивних ензима као суплемената, али никако и биљне lån trods rki. Тако да чињеница да се биљни ензими уништавају на вишим температурама вас уопште не треба да интересује.

Ако погледамо у прошлост схватићемо да су наши преци биљну храну у највећем броју случајева увек термички обрађивали и да им на памет није падало да измишљају такозване „смути“ формуле. Поврће и воће на трпези је увек било сезонско, и поврће се уобичајено сервирало у супама, чорбама или као вариво уз месо. А воће је кувано као компот или је остављано за џемове.

И ово је универзално правило које важи за све људске заједнице на овој планети, што би требало да нам укаже на чињеницу да вероватно функционише савршено већ најмање десетинама хиљада година.

Са друге стране, особе које често користе зелене сокове у својој исхрани тврде да се осећају енергично, што је потпуна истина. Али ово се дешава зато што из таквог сока или смутија добијате огромну количину биљних шећера што утиче на функције мозга, али на дуже стазе доводи до исцрпљености, баш као да користите јаке стимулансе.

Није проблем да с времена на време попијете по који зелени сок или смути, али водите рачуна о количини шећера коју уносите у себе, и знајте да нема потребе да улажете богатство у најновији тип блендера, ако су ваши преци генерацијама раније сасвим лепо живели без њега.

Можда ће ти се свидети и