Најбоље и најгоре намирнице у алкалној дијети

Пошто поборници алкалне дијете верују у теорију да је пе-ха вредност у људском организму могуће регулисати преко исхране, има смисла да избегавају одређене намирнице – махом животињског порекла – које обилују киселином. Медицина тврди да се вишак киселина и база у организму регулише радом плућа и бубрега, али нема разлога да сумњамо да храна такође може да одигра улогу у свему овоме.

Крсташичаво поврће се сматра најбољим због своје пе-ха вредности и улоге на наш организам. И иначе, грашак, диње и цитруси обилују хранљивим материјама па у сваком случају има смисла обогатити исхрану овим намирницама, делимично и због тога што им пе-ха вредност иде према базама. С друге стране, рафинисана уља, масти, орашасти плодови, житарице, алкохол и храна животињског порекла имају киселински ефекат и ниску пе-ха вредност па их је потребно избегавати у широком луку.

У суштини, најбоље намирнице у алкалној дијети су бели лук, авокадо, смогве, женшен, јабуково сирће, маслине, бундевино семе, парадајз и зелени чај. С друге стране, у најштетније намирнице спада свињска маст, кикирики путер, говедина, хлеб, кукуруз, свињетина, кромпир, алкохол, маслац и други слични производи. Али све и да то постигнемо, како знамо да ли дијета делује?

Наводно, наше тело користи калцијум из костију да поправи дисбаланс пе-ха вредности, а да бисмо то спречили треба уносити храну богату овим елементом. Анализом урина може се проверити колико је дијета ефикасна и колико вам је неопходна. Кисео урин значи да имате исувише штетних намирница у исхрани а базни значи да дијета делује. Или да вам бубрези не раде како треба. У сваком случају, храна и пиће заиста утичу на пе-ха вредност нашег урина, али утичу и сами органи, у првом реду плућа а онда и бубрези. Уосталом пе-ха вредност вашег урина не говори ништа о вредности у вашем телу – оне уопште не морају да буду у корелацији. Ови тестови откривају само колико киселине сте излучили из организма а не колико је још увек има у вашем телу. У најгорем случају мањак киселине у урину би могао да значи да се она заправо гомила у вашем телу уместо да се излучује. Свака течност у нашем телу има сопствену пе-ха вредност. За крв је нормална вредност око 7,4 а урин може да има и 5,0 и да све буде у реду са вашим организмом.

Зато ефекат алкалне дијете не треба мерити урином већ губитком килограма, мишићном масом и враћањем кондиције. Ово последње је махом субјективно али тежина и мишићи се лако виде. Са нутритивног аспекта, ова дијета је сјајна и уклапа се у све препоруке већине стручњака. Међутим, ако вам је циљ да дијетом регулишете пе-ха вредност у организму и избегнете болести које се приписују овом дисбалансу, ова дијета вам можда и неће помоћи онолико колико ви мислите.

Можда ће ти се свидети и