Најпопуларнија традиционална јела у Србији

Многи странци када дођу по први пут у Србију, одушеве се јелима која се спремају у Србији. генерално гоговрећи, у Србији постоје традиционална стара српска јела која се спремају вековима, али постоје и нека јела која су Срби прихватили као своја а која су резултат вековног присуства резних култура, нпр. немачке и турске, на њеним просторима. Овај чланак ће се бавити некима од њих.

Печење

Генерално говорећи, све врсте печења су невероватно попларне у Србији. Готово се не може замислити ниједна прослава, ниједна светковина где се неће наћи нека врста печења. Понекад се на печење гледа као на најважнији оброк на некоме весељу или прослави. Пре свега, мора се рећи да је најраспрострањенија употреба прасећег пречења. Обично се оно сервира млако, јер само тада може лепо да се исече на равномерне парчиће. Такође, употреба прасића је остала од давнина јер је то некада чинило већину извоза Србије у 19. веку. Поред прасећег, веома је популарно и јагњеће, тј. овчије, печење. Готово да нема бољег ресторана или кафане у Србији која у свом менију нема или једно или друго печење, али се најчешће дешава да се оба налазе у понуди.

Треба такђе рећи да је веома популарно и телеће печење, али да је оно мало ређе, а самим тим и скупље. У Србији су тренутно у моди сва јела испод сача, тако да је један од највећих специјалитета телетина испод сача. Ово јело је једноставно магнет за све госте јер се прави у комбинацији са поврћем што му даје још бољи укус. Када смо већ код телетине, треба напоменути још један деликатес који је веома популаран у Србији али и код гостији који долазе из иносртранства. Наиме, ради се о телећим реповима. То је посебно јело где се најквалитетније месо са репова телета скида, а потом вари и кува у сосу.

Свадбарски купус и сарме

Сарме су изузетно распрострањене у Србији, и могу се наћи у свим етно ресторанима. Траже их и гости из иностранства јер су веома специфичне и сочне. Иако је ово јело турског порекла, у Србији је оно прилагођено домаћем становништву, тако да се српска сарма разликује од турске јер носи неку другу специфичност. Прави се од млееног меса, обично се менју свинско и јунеће месо истовремено, и поврћа. Та смеса се потом пропржи, уврије у листове купуса и тако се пече још неко време. Сарме можете правити од листова или слатког или киселог купуса. Када смо већ код купуса, ту треба споменути и свадбарски купус. Ово јело се прави од листова киселог купуса, и више врста меса (телетина, јунетина, суво месо, салнина итд.) које се заједнос а купусом крчка, обично у већим или земљаним посудама. Мора се напоменути да је пожељно да се ово јело спрема на тихој ватри, или жару, и што дуе јер се тако месо раскрчка а купус добије јединствени и непоновљиви укус (Laanme).

Ово су била само нека од традиционалних јела која странци, али и Срби, највише једу. Разлог за ово је једноставан – ова јела су преукусна и просто се чини да се не можете зауставити када почнете.

Можда ће ти се свидети и