Нежељена дејства алкалне дијете

Алкална дијета се огледа у покушају кориговања пе-ха вредности у организму кроз унос одрежених намирница, али једини доказани утицај хране на пе-ха вредност јесте на ону у урину, а она ионако напушта организам. Па ипак, то не значи да је ова дијета обавезно лоша за оне који је практикују. Напротив, пошто заговара начин исхране који је у суштини здрав, чак и ако не делује онако како би требало, бољитак ће се у сваком случају осетити.

Тако да је врло могуће да су сва дејства ове дијете технички “нежељена” али и даље позитивна. Пошто у овој дијети људи морају да замене старе навике и уведу органску храну богату хранљивим материјама, свакако ће осетити благодети које носи витамин Це, селенијум, гвожђе и цинк, а ово се посебно односи на пробавни тракт и побољшани имунитет организма. Чак ће можда и кожа да им се подмлади од све те паприке и прокеља који трпају у себе, а вид да ојача од силне шаргарепе и витамина А.

Избегавање омега-6 масних киселина у исхрани ће свакако утицати на ризик од упала, болова у зглобовима и болести срца. Да не помињемо ризик од дијабетиса који ће опасти када избаците шећер из исхране. Ово можда неће решити вишак киселине у вашем организму али ће свакако поправити вашу здравствену слику, а и то је нешто, зар не? С друге стране, ово и није толико дијета колико је промена у самом начину живота. Одрицањем од алкохола, меса, шећера и масти одстрањујете огроман број намирница из ваше исхране, што ће умногоме утицати на све аспекте вашег живота.

А ако сте мислили да ово можете користити да скинете пар килограма на брзину и да се вратите старом начину живота, упамтите да ово није таква дијета. Ти килограми се брзо враћају када се вратите преједању нездравом храном, па цео јо-јо ефекат може бити далеко гори него да нисте ни почињали са дијетом. Уместо тога, више поврћа и умереност у вашем уобичајеном начину живота сигурно неће шкодити.

Ствар у вези алкалне дијете је да су обећања нереално висока, јер неки њени заговорници тврде да спречава па чак и лечи рак, дијабетис и остале болести што једноставно није тачно. Главни заговорник тезе да су витамини извор здравља и да штите од рака је живео на њима, а сигурно ћете погодити од чега је умро. Здрав живот има сопствене предности, али и мане, па је на свакоме од нас да донесе одлуку како жели да живи. Напослетку, нико не каже да морате сасвим да се определите за једну од страна. Мало поврћа у исхрани вас неће претворити у хипика нити ће вас убити да поједете шницлу с времена на време. Највећа иронија је да присталице дијете која заговара баланс (додуше пе-ха вредности) уопште не примењују тај приступ на сопствену исхрану.

Можда ће ти се свидети и