Утицај пе-ха вредности (преко исхране) на ваше здравље

Ово питање уме да буде шкакљиво, али да бисмо га решили прво морамо да се позабавимо самом пе-ха вредношћу и ономе што она представља. Хемијски гледано, пе-ха вредност иде од 0 до 14, где 0 означава киселу средину, 14 базну а 7 је неутрална вредност и, ако верујете у алкалну дијету, уједно и најпожељнија. Ни 0 ни 14 не само да не ваљају већ су и екстремно опасне вредности, да не помињемо да је готово немогуће да буду измерене у људском телу. Пе-ха вредност 0 има чиста сумпорна киселина а 14 је чиста цеђ. Технички, ова вредност може да се коригује уношењем одређених супстанци у мешавину, које или имају супротну пе-ха вредност или су неутралне. Ово може да се у теорији примени и на људску исхрану, али су референтне вредности исувише мале да би се извео дефинитиван закључак.

Као што смо рекли, људско тело не може да постигне ниједну од ове две вредности јер би се буквално истопило. С друге стране, нису ни сви делови нашег тела једнаки када је пе-ха вредност у питању. На пример, нормална пе-ха вредност за људски организам је између 7,35 и 7,45 и сматра се да при тим вредностима оно функционише најбоље. Међутим, различити делови нашег тела имају различите вредности. Наш стомак је пун желудачне киселине којом вари храну, па је 3,5 нека оптимална вредност. С друге стране, наша крв мора да буде пе-ха неутрална како би могла да транспортује супстанце кроз организам и овде лежи кључ за спознају ефекта који ова вредност има на наш организам.

Не само да нису сви органи подједнако толерантни на промену пе-ха вредности али наш организам има механизме којима то регулише на природан начин. Проблеми настану када ти механизми из неког разлога откажу па дође до чира на желуцу или на дванаестопалачном цреву. Мада су непријатни, ови поремећаји спадају у блаже тегобе и нуспојаве дисбаланса пе-ха вредности. Тежи облик је алкалоза и смрт. Ако крв постане сувише алкална, односно вредност оде исувише изнад 7,45, најчешће услед болести јетре или плућа, долази до вртоглавице, грчева у мишићима, голицања у пределу лица и екстремитета и престанка дисања. На супротној страни имамо ацидозу, то јест киселост телесних течности. Њу карактерише премор, летаргија и губитак даха. Она се јавља услед болести бубрега.

Међутим, постоји и теорија да се ацидоза може изазвати исхраном, уношењем намирница животињског порекла. Наводно може да изазове кардиоваскуларне болести, дијабетис, камен у бубрегу па чак и отказивање бубрега. С друге стране, ако откажу бубрези, ко зна да ли се то десило због ацидозе изазване животињским намирницама или је ацидоза резултат отказивања бубрега, које се десило из неког другог разлога. У сваком случају, нема довољно назнака да исхрана може у значајнијој мери да утиче на пе-ха вредност у нашем организму, јер наше тело није епрувета.

Можда ће ти се свидети и